Sütsüz Yumurtasız Kakaolu Vegan Kek Tarifi

 

Sütsüz Yumurtasız Kakaolu Vegan Kek TarifiAlışagelmiş kanının aksine yumurta ya da süt konulmadan çok basit ve lezzetli kekler de yapılabilir. Üstelik sütsüz derken devreden çıkardığım şey sadece hayvansal süt değil, soya ya da badem sütü gibi bitkisel sütler de yok bu tarifte. Suyla yapıldığı için tatsız olacağı önyargısına düşmeyin (ben düşmüştüm ve bununla hiç gurur duymuyorum), gayet de lezzetli bir kek ortaya çıkıyor. Kabarma sorununu ise YİNE eski usullerle hallettik, karbonat ve sirkenin etkileşime girmesi kekin kabarmasını sağlıyor. Tabii ki sirkenin tadını hiç hissetmiyorsunuz. Ben bir keresinde unutup kabarma tozu da eklemiştim, ekstra kabarık oldu, lezzetinden de hiçbir şey kaybetmedi.

Malzemeler:
1 ½ bardak un
1 silme tatlı kaşığı karbonat
1 bardak şeker*
1/3 bardak kakao**
1 paket vanilin

1 tatlı kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 bardak su

Tarif:
Kuru malzemeleri (un, karbonat, şeker, kakao, vanilya) geniş bir kaba ekledim ve karıştırdım. Kaşık ya da spatula yardımıyla karışımın içinde 2 çukur oluşturdum, birine yağ, diğerine sirke ekledim, hemen ardından tüm karışımın üzerine su döküldükten sonra tüm malzemeler özdeşleşene dek karıştırdım. Önceden ısıtılmış 180C derecelik fırında 30 dakika pişirdim (daha derin bir kalıpta 40 dakikayı bulabiliyor). Kek tamamen soğuduktan sonra dilimleyip kremasıyla servis ettim.

Üzerindeki krema için şurada bahsettiğim konserve hindistan cevizi sütünü kullandım. 1 gece önceden buzdolabında bekletilmiş hindistan cevizi sütünün üzerinde krema tabakası oluşacak (teneke kapta olmayan, daha akışkan kıvamlı hindistan cevizi sütlerinde işe yaramayacaktır). Bu krema tabakasını derin bir kaba alıp toz şekerle çırptım ve kekin üzerine yaydırarak servis ettim (kremanın buzdolabında saklanması gerekiyor, eğer keki oda sıcaklığında tutacaksanız kremayı tüm keke yaydırmayın, sadece yeneceği zaman üzerine koyun).

Notlar:

Şeker yerine pekmezle de denedim, tadı ve yapısı değişmiyor, gayet lezzetli bir sonuç çıktı.
Kakao üretimi için ormanlar ve habitatı yokediliyor, yerli halk kölelik koşullarında çalıştırılıyor. İmkanı olanların sertifikalı organik ve adil ticaret kakaoya yönelmesini tavsiye ederim.

Yorum bırakın